“MAN BLIVER ALDRIG DEN SAMME”
På denne dag for to år siden, en uges tid efter at jeg var gået på pension, mødtes jeg med Niels Hjortdal, en god ven og gammel kollega fra Mellemfolkeligt Samvirke [MS], på en café i det indre København. Udover at snakke om familie, børn og børnebørn, snakkede vi vist mest om udviklingen i Nepal, hvor vi begge indtil for nylig havde huseret med forskellige demokratiindsatser.
Selvfølgelig snakkede vi også om MS, hvor vi ‘voksede op’ sammen, både hjemme og ude. Hvis man vil se, hvordan Niels så ud som ung, kan man tage fat i min bog “Jorden er smuk”, udgivet af MS i 1988. Her ser man Niels’ cirka halvandet årige søn på forsiden, og Niels selv kan opleves på bagsiden, liggende på græsset i Kongens Have. Det var nok én af de første skolebøger herhjemme om de globale miljø- og klimaudfordringer, skrevet på baggrund af Brundtland-rapporten “Vores fælles fremtid”, som MS udgav året før. Det er en flot bog rent grafisk, takket være Carsten Schiøler – og som det fremgår længere nede, er der en grund til, at han nævnes her.
Ved denne lejlighed endte vi også med at diskutere, hvornår mon den næste store begivenhed i MS fandt sted. Det skete meget naturligt i forlængelse af vores minder om dengang MS fejrede Frivilligprogrammets 25-års jubilæum – hvor Peter Sigsgaard havde redigeret den interessante, reflekterende og selvkritiske bog “Frivillig og fremmedarbejder”, og ikke mindst foreningens 50-års jubilæum i 1994 – hvor formand Knud Vilby havde redigeret den ligeledes reflekterende og fremadskuende bog “Luk op – luk verden ind”. Inden vi havde drukket den sidste kop kaffe, var vi nået frem til, at næste store anledning til at samles med MS-vennerne måtte være engang i 2019, hvor vores arbejdsplads gennem årtier ville fylde 75 år.
Det var først, da jeg kom hjem og fik fat i mit MS-arkiv, at jeg fik genopfrisket datoen for MS’ grundlæggelse i 1944, nemlig den 24. januar – lige præcis den dag, hvor jeg sammen med Niels havde genopfrisket gamle dage! Ret beset burde jeg have husket det, for jeg var generalsekretær i den periode, hvor Kjeld Juul skrev bogen “Mod nye grænser”, som udkom i 2002. Her har Kjeld samlet alt, hvad der er værd at vide, om de første 20 år af MS’ historie. Mens jeg bladrede i bogen, fik jeg den tanke, at jeg som nyudklækket pensionist måske kunne foretage mig noget fornuftigt ved at skrue en bog sammen i anledning af de 75 år?
Tanken rumsterede i mit hoved i de næste par måneder, mens jeg vænnede mig til, at jeg efter mere end 40 år på arbejdsmarkedet og en vanvittigt spændende karriere, ikke længere havde en bestemt opgave at stå op til om morgenen. Lidt efter lidt begyndte jeg at nedfælde tanker på et stykke papir, og jeg spekulerede over, hvem et muligt jubilæumsprojekt kunne gennemføres sammen med – udover MS naturligvis. Hvilke to andre pensionister ville ligesom jeg selv synes, at det kunne være sjovt at tage et sådan initiativ, og var villige til at lægge mange timer i det?
Én kunne være Klavs Wulff, som har en historie med MS, der går endnu længere tilbage end min egen, og som [udover at have været medlem af styrelsen] kan tage æren for først at starte frivilligprogrammet i Lesotho op i 70’erne, og senere programmet i Mellemamerika i 90’erne; en anden kunne være Birgit Møller Jensen, som var en del af min ledergruppe i årene 1995-2002, og som til forskel fra Klavs og jeg selv havde været ansat i MS helt frem til i dag, og derfor kender den nyeste MS-historie med medlemskabet af ActionAid International og meget mere.
Begge sagde ja til at være med! Og tak og lov for det, for uden dem er jeg overbevist om, at vi ikke ville være nået til vejs ende. Så det var et trekløver, som i foråret 2017 tog kontakt til MS’ nuværende generalsekretær, Tim Whyte, og præsenterede ham for idéen – som han tog meget positivt imod. Som udover nogle tanker om, hvordan en jubilæumsbog kunne skrues sammen, så alle foreningens generationer ville opleve, at det også var deres historie, og ikke kun de andres, også byggede på en forestilling om, at det måtte være muligt at få [især de lidt ældre] MS’ere til at ‘crowdfunde’ en sådan bog. I betragtning af, at alle redaktører og skribenter ville arbejde gratis, mente vi, at det burde være muligt.
Det viste det sig at være! Godt nok har MS også satset penge på projektet, men størstedelen af budgettet dækkes af de flere hundrede personer, som indbetalte et beløb mod til gengæld at få et eksemplar af bogen. Naturligvis hjalp det på det hele, at trykkeriet i Holstebro, Johansen Grafisk, og grafikeren, Carsten Schiøler, var i humør til at give os en rigtig god jubilæumspris. At det lige blev de to er ikke så mærkeligt. På trykkeriet arbejder der folk, som jeg arbejdede sammen med i mine dage som MS-tidsskrifts- og forlagsredaktør i 70’erne og 80’erne, og grafikeren var med til at udvikle tidsskriftet Udkig, da jeg som ung i 1975 fik til opgave at lave et tidsskift til skoleelever – plus den bog om de globale klimaproblemer, som allerede er nævnt.
Tilblivelsen af bogen har været en rejse, som ingen i redaktørgruppen ville være foruden. Vi har fået genopfrisket vores viden og tanker om Mellemfolkeligt Samvirke, som har været en stor del af vores liv – tilsammen har vi 75 år på kontoen. Vi har mødt mennesker, som ærligt har fortalt hvordan rejsen med MS og mødet med mennesker andre steder i verden har påvirket deres liv – som vi jo selv er blevet påvirket. Vi har haft spændende samtaler med mange af de mennesker, som har haft ledende positioner i vores forening. Vi har fået nye venner og genopfrisket gamle venskaber. Så også efter denne jubilæumsrejse kan vi konkludere, at “man aldrig bliver den samme”.
I dag udkommer bogen “Man bliver aldrig den samme” så omsider, og andre må dømme om det har været besværet værd. Her skal jeg bare opfordre til, at man køber bogen. Det er en bog i stort format, på 384 sider og med omkring 150 fotos fra de forskellige perioder. Den kan købes for kun 250 kr. hos MS webshop: www.ms.dk/shop/node/107.